Tech blog

Wat is fintech?

Aug 18, 2021

Fintech is inmiddels een begrip dat niet meer weg te denken is uit de financiële dienstverlening. Wat houdt fintech in, hoe is het ontstaan en wat zijn de voordelen? Dat lees je in dit artikel.

wat is fintech hero

Wat is Fintech?

Het woord FinTech is een samentrekking van “financiële” en “technologie”. We gebruiken de term voor innovatieve technologie die wordt ingezet binnen de financiële sector. Fintech is sterk in opkomst geweest sinds het einde van de kredietcrisis, toen duidelijk werd dat bepaalde processen en services binnen de financiële dienstverlening anders konden. Sindsdien hebben vele bedrijven fintech geïmplementeerd en noemen we deze bedrijven zelf ook wel ‘fintechs’.

Waarom Fintech?

Na de financiële crisis lieten banken een gat achter op de financieringsmarkt. Het vertrouwen van consumenten in banken nam af, en banken konden minder krediet verstrekken dan voorheen.

Het werd duidelijk dat bepaalde processen en werkwijzen in de financiële dienstverlening anders konden worden ingericht. Hieruit ontstonden nieuwe, innovatieve technologieën die specifiek konden worden ingezet voor financiële diensten, ook wel fintech genoemd.

Fintech stelde nieuwkomers op de financieringsmarkt in staat om snelle, eenvoudige en beter op de klant afgestemde dienstverlening aan te bieden. Dit gebeurde binnen allerlei niches op de financieringsmarkt, zoals betalingen, verzekeringen, zakelijke financiering, pensioenen, sparen en nog veel meer. Vandaag de dag telt onze financieringsmarkt honderden fintechs.

Fintech vs AltFi

Fintechs die zich specialiseren in zakelijke financieringen noemen we ook wel alternatieve financiers of altfi’s. Waar banken vroeger hoofdzakelijk in de financiële behoeften van klanten voorzagen, draagt alternatieve financiering vandaag de dag steeds meer bij aan de financieringsmix. Het komt steeds vaker voor dat ondernemingen gefinancierd worden middels een combinatie van bancaire en non-bancaire financiering. Dit noemen we ook wel ‘stapelfinanciering’.

Fintech vs traditionele banken

Niet alleen nieuwe spelers maakten gebruik van financiële technologie. Ook banken erkenden al snel de noodzaak om te innoveren, en kwamen met hun eigen fintech-initiatieven.

Waar de opkomst van fintech in het beginstadium nog als disruptief werd gezien, en als mogelijke bedreiging voor banken, wordt nu steeds meer duidelijk dat bancaire en non-bancaire financiering juist complementair zijn en elkaar goed kunnen versterken.

fintech voorbeeld

Voordelen van Fintech

Fintech biedt ons veel voordeel in het dagelijks leven, soms zelfs zonder dat we het doorhebben. Denk alleen al aan de technologie die achter moderne betaalmethodes en betaalverzoeken zit en waar wij (ongemerkt) dagelijks gebruik van maken. Maar ook voor bedrijven biedt fintech vele voordelen:

  • Snelheid

De meeste fintechs werken geheel online, waardoor zij bepaalde delen van ouderwetse processen kunnen elimineren. Zo is het niet langer nodig om een fysieke afspraak in te plannen of een stapel papieren aan te leveren, wat de werkwijze aanzienlijk versnelt.

Daarnaast maken fintechs gebruik van technologie die een deel van het werk automatiseert. Waar traditionele financiers soms enkele weken nodig hadden voor het analyseren van een aanvraag, kan een algoritme dit soms al binnen enkele minuten.

  • Specialisatie

Fintechs richten zich vaak op één bepaalde niche, waardoor ze een hoge standaard van dienstverlening kunnen bieden. Vaak werken ze met kleinere, gespecialiseerde teams met toegewijde experts.

Doordat fintechs sneller en efficiënter kunnen werken, blijft er tijd en mankracht over. Deze kunnen bijvoorbeeld toegewijd worden aan meer persoonlijk contact met de klant. Daardoor kunnen fintechs maatwerk leveren waar bijvoorbeeld banken dat niet kunnen.

  • Gemak

Doordat de meeste fintechs online werken, kunnen zij de werkomgeving zo efficiënt en gebruiksvriendelijk mogelijk inrichten. Als klant kun je vaak heel eenvoudig je eigen gegevens managen, documenten uploaden en aanvragen inzien.

Door de hoge mate van gebruiksgemak verlies je als klant geen onnodige tijd en kun je optimaal gebruik maken van de eigenlijke service die de fintech verleent.

Fintech bedrijven in Nederland

Fintechs zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse landschap. Dankzij een exponentiële groei van aanbieders zijn er inmiddels honderden, zo niet duizenden fintech-bedrijven actief in onze markt.

Enkele mooie voorbeelden van Nederlandse fintechs die het internationaal gemaakt hebben zijn Adyen en Mollie, beide aanbieders van online betalingssystemen. Niet geheel toevallig vallen beide bedrijven inmiddels onder de noemer ‘unicorn’, waarmee startups met een waarde van >€1 miljard worden aangeduid.

Los van de niche ‘betalingen’ zijn er in Nederland fintechs actief binnen alle denkbare niches van de financieringsmarkt, waaronder verzekeringen, pensioenen, crypto, asset management, alternatieve financiering, risk management en nog veel meer. Het platform Holland Fintech, dat zich sterk maakt voor een inclusief fintech-ecosysteem, houdt een overzicht van alle Nederlandse fintech-bedrijven bij dat je hier kunt inzien.

Fintech bij Funding Options

Ook Funding Options is een fintech-bedrijf. Ons platform maakt gebruik van slimme technologie, die op basis van de ingevulde gegevens binnen enkele minuten je financieringsmogelijkheden vergelijkt. Zonder deze technologie zou het vele manuren kosten om voor iedere klant de mogelijkheden na te lopen bij alle beschikbare aanbieders.

Gebruikmaken van slimme technologie betekent echter niet dat onze volledige dienstverlening geautomatiseerd is. Het algoritme stelt ons in staat onnodig lange processen te optimaliseren en in te korten. De tijd die wij hiermee besparen, steken we in persoonlijke begeleiding voor iedere klant. We combineren technologie en sterke mensen in ons team om onze klanten de hoogste slagingskans op een succesvolle financieringsaanvraag te bieden.

Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Klik dan op de knop hieronder en ontvang binnen enkele minuten gratis een overzicht.

Nu aanvragen

Funding Options

Funding Options

Editorial team

Subscribe to our newsletter today

Sign up for the best of Funding Options sent straight to your inbox.