Tech blog

Open Accounting: 3 feiten en fabels

Jul 1, 2021

Open Accounting is, net als Open Banking, een opkomend begrip in de financiële wereld. Hoewel het zowel consumenten als bedrijven veel voordeel kan brengen bestaan er ook verschillende mythes rondom het onderwerp. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van Open Accounting en ontkrachten we 3 veelvoorkomende fabels.

open acccounting hero

Wat is Open Accounting?

Open Accounting is onderdeel van het concept Open Banking. Net als bij Open Banking kunnen bedrijven met Open Accounting financiële data openstellen voor zogenoemde Trusted Third-Parties (TTP’s). Het geeft instellingen - zoals kredietverstrekkers - beter inzicht in de financiële situatie van hun klanten.

In dit artikel hebben we het over de voordelen van Open Accounting en behandelen we 3 feiten en fabels rondom dit begrip.

Voordelen van Open Accounting

Van oudsher namen banken een groot deel van de financiële planning van bedrijven en particulieren voor hun rekening. Van betaalrekeningen tot hypotheken en van verzekeringen tot pensioenen; zij waren dan ook doorlopend op de hoogte van de financiële situatie en gezondheid van hun klanten.

Vandaag de dag is het financieringslandschap meer versnipperd en bestaan er tal van alternatieven op bancaire producten. Bedrijven brengen hun financiën niet meer bij één instantie onder, maar maken gebruik van een financieringsmix bestaande uit financieringsoplossingen bij verschillende aanbieders. Dit betekent dat financiële gegevens ook bij verschillende instanties liggen. Deze mogen niet ‘zomaar’ onderling uitgewisseld worden.

Open Accounting maakt het mogelijk om deze gegevens op een veilige manier uit wisselen tussen betrouwbare partijen. Je zou kunnen zeggen dat financiële instellingen hiermee 360 graden inzicht hebben in de huidige situatie van een onderneming.

Kredietverstrekkers hebben hiermee eenvoudiger toegang tot financiële documentatie die benodigd is voor kredietanalyse, zoals jaarrekeningen, banktransacties en BTW-aangiftes. En accountants en financieel adviseurs kunnen eenvoudiger financieringsmogelijkheden identificeren voor hun klanten.

Open Accounting biedt vele voordelen, maar desondanks bestaan er nog vragen en onduidelijkheden over het onderwerp. We nemen hieronder een kijkje en ontkrachten 3 fabels rondom Open Accounting.

Fabel #1: Open Accounting is overbodig naast Open Banking

Open Banking biedt betrouwbare partijen toegang tot data uit banktransacties. Hoewel deze gegevens onbetwistbaar nuttig en relevant zijn, geeft Open Banking niet (altijd) het volledige plaatje. Open Banking data is namelijk grotendeels gebaseerd op in- en uitgaande geldstromen en kan incomplete informatie opleveren.

Zo kan het zijn dat een onderneming een positief banksaldo heeft, maar ook een aantal uitstaande facturen met een verstreken betalingstermijn. Zodra deze facturen aan leveranciers voldaan zijn, zal het banksaldo op negatief uitkomen. De financiële gezondheid van de onderneming kan op dat moment dus niet op enkel de banksaldi worden gebaseerd.

Door data vanuit Open Accounting te integreren met data vanuit Open Banking kan een completer beeld met meer context worden geschetst.

Fabel #2: Open Accounting is veel gedoe

Open Accounting is niet ingewikkeld voor bedrijven en instellingen. Het doel is om de uitwisseling van gegevens te stroomlijnen en vereenvoudigen. Gebruik maken van Open Accounting is voordelig maar niet verplicht; voor de uitwisseling van gegevens met derden moet eerst toestemming verleend worden door de gebruiker. Deze toestemming kan op ieder gewenst moment weer worden ingetrokken.

Het uitwisselen van de data gebeurt middels APIs - stukjes software die verschillende systemen in staat stellen met elkaar te communiceren. De API trekt gegevens uit accounting software en stelt deze - indien toestemming is verleend - automatisch open voor andere systemen. Er komen dus nauwelijks menselijke handelingen bij kijken.

Fabel #3: Open Accounting is een risico voor je privacy

Open Accounting is - net als Open Banking - juist ingericht om je privacy optimaal te beschermen.

Om jouw gegevens te laten uitwisselen door middel van Open Accounting, moet je actief toestemming verlenen aan iedere derde partij die toegang tot jouw data vraagt. Jouw data kan nooit zonder je expliciete toestemming gedeeld worden. Indien je toestemming hebt verleend, kun je deze op ieder gewenst moment weer intrekken. De partij die toegang heeft tot je gegevens, is dan verplicht alle gegevens te verwijderen.

Conclusie

Open Accounting is een veilige en efficiënte manier om meer inzicht in de financiële gezondheid van ondernemingen te creëren. Met de inzet van Open Accounting kunnen aanbieders van financiële producten hun processen versnellen en versoepelen. Intermediairs kunnen nog beter anticiperen op de mogelijkheden voor hun klanten. En ondernemers profiteren hier aan beide kanten van!

Funding Options

Funding Options

Editorial team

Subscribe to our newsletter today

Sign up for the best of Funding Options sent straight to your inbox.