Covid-19
Feb 25, 2021
Precies een jaar geleden ging de eerste lockdown in Nederland van start. Inmiddels hebben we er een jaar van veelal thuiswerken op zitten.
Thuiswerken is het ‘nieuwe normaal’: veel werkgevers zien inmiddels de voordelen van het (deels) buiten de kantoorlocatie werken. Het bespaart reistijd en kosten, drukt ziekteverzuim en is goed voor de algehele tevredenheid onder medewerkers.
Hoewel thuiswerken zeker voordelen heeft, komen er echter ook uitdagingen bij kijken. Want hoe zit het met teambuilding? Hoe houd je al je werknemers happy and healthy? En wat kun jij als werknemer zelf doen om je werkplek optimaal in te richten?
Wij zetten een aantal tips op een rijtje voor werkgevers én werknemers, om thuiswerken zo goed mogelijk in te richten.
1. Zorg voor een goede balans tussen fysiek en digitaal
Hoewel thuiswerken voor de meeste mensen goed werkt, is het belangrijke de juiste balans te vinden tussen fysiek en digitaal. Zo geven sommige werknemers aan zich thuis beter te kunnen focussen, terwijl anderen juist op kantoor hun rust vinden. Daarnaast zijn fysieke ontmoetingen cruciaal voor het bouwen aan onderlinge relaties en het versterken van vertrouwen. Idealiter zoek je als team dus een balans tussen fysiek en digitaal werken waarin iedereen het beste tot zijn of haar recht komt.
2. Richt de thuiswerkplek optimaal in
De tijden van werken aan de keukentafel of mails tikken in bed moeten nu wel zo’n beetje voorbij zijn. Als werkgever (en werknemer) heb je een jaar lang de tijd gehad de thuiswerkplek goed in te richten. Kan je thuiswerkplek nog wel een upgrade gebruiken? Zorg dan minimaal voor een tafel of bureau op de juiste hoogte en correct afgestelde bureaustoel. Een extra monitor, laptop standaard, muis en toetsenbord zijn zo aangeschaft.
Heb je moeite met concentratie bij het thuiswerken? Zorg dan voor zo min mogelijk afleiding op je werkplek. Werk in een opgeruimde ruimte, keer je stoel van de ramen af en zet privé-meldingen op stil. Is je werkdag voorbij? Ruim dan ook alle kantoorspullen op, zodat je mentaal ‘terugkeert’ naar de ‘normale’ woonsituatie.
3. Zorg voor voldoende mentale begeleiding
Als werkgever ben je verplicht je werknemers gezonde arbeidsomstandigheden te bieden. Daarmee dien je er ook voor te zorgen dat je werknemers goed in hun vel zitten en dat de nieuwe manier van werken voor hen werkt. Zorg ervoor dat er binnen jouw organisatie een vertrouwenspersoon aanwezig is, die klaar staat voor begeleiding waar nodig. Probeer een vinger aan de pols te houden met betrekking tot de sfeer en mindset binnen je team. Waar liggen de behoeftes? Wat zijn struikelblokken bij het nieuwe werken? En wat kun jij daar als werkgever aan doen?
Ook als werknemer kun je bijdragen aan een gezonde en veilige werkomgeving. Neem tijdig snipperdagen of vakantie op, maak uitdagingen bespreekbaar en trek aan de bel als het niet goed met je gaat.
4. Plannen, plannen, plannen!
Één van de voordelen van thuiswerken is dat je in je eigen vertrouwde omgeving werkt. Dit brengt echter ook nadelen met zich mee. Als je toch thuis bent kan de verleiding groter zijn om tussendoor klusjes in huis op te pakken, even boodschappen te doen of je huisgenoten ergens mee te helpen. Met als gevolg dat je werkplanning in de soep loopt en jij ‘s avonds laat nog mails zit te beantwoorden.
Plan je dagen daarom net zoals je dat op kantoor zou doen: in blokjes met taken of afspraken en af en toe een korte pauze. Plan je privé taken hier omheen. Haal bijvoorbeeld in het weekend al je maaltijden in huis, zorg ervoor dat het huis opgeruimd is en doe andere taakjes ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds na het eten. Je zult merken dat een opgeruimde agenda voor een opgeruimd hoofd zorgt.
5. Maak tijd voor ontspanning
Wie thuis werkt herkent het vast: door het wegvallen van reistijd, fysieke afspraken en lunchpauzes lopen de uren van een werkdag wel eens in elkaar over. Het is verleidelijk om je lunch achter de computer te eten en ‘s avonds laat nog even wat mails te beantwoorden.
Ons brein functioneert echter beter wanneer het structuur heeft. En daar hoort ook tijd voor ontspanning bij. Begin dus ‘s ochtends niet direct na het opstaan al met werken, maar neem de tijd om rustig te ontbijten en je dag voor te bereiden. Neem tussendoor korte pauzes en sta even op van je werkplek. Loop tussen de middag een rondje of plan een andere ontspannende activiteit. Stop op tijd met werken en besteed de avonduren aan hobby’s of sport. Hier doe je jezelf op de lange termijn een plezier mee!
Sign up for the best of Funding Options sent straight to your inbox.